Port Defender 2021 Rotterdam

Tijdens het jaarlijkse Port Defender, een grote anti-terreuroefening in en rond de haven van Rotterdam, was er als afsluitende oefening een grote samenwerkingsoefening tussen diverse afdelingen binnen de DSI. De Dienst Speciale Interventies bestaat uit meerdere delen waaronder het AOT, AI en het M-squadron. 

De oefening bestond uit een gijzelingssituatie op een aangemeerd schip in de Rotterdamse haven. Als eerst kwam het AOT, aanhoudings- en ondersteuningsteam van het arrestatieteam Rotterdam, ter plaatse. Het Rapid Response Team, een snel inzetbaar team van 3 operators, arriveerde en bekeken de situatie. Al snel arriveerde er nog enkele eenheden van het Rotterdamse arrestatieteam. De situatie werd bevroren en niet lang daarna kwamen de eerste eenheden van de AI, de Afdeling Interventie, aan bij de ingang van het haventerrein waar zij aansloten bij het AOT Rotterdam. 

Toen er een plan van aanpak was gemaakt en meerdere gespecialiseerde eenheden vanaf de grond, vanaf het water en vanuit de lucht waren gealarmeerd gingen de eerste eenheden het terrein op. De eenheden van het M-squadron, onderdeel van de NLMARSOF (Netherlands Maritime Special Operations Force), sloten bij en enterden het schip. Vervolgens kwamen er helikopters van de landmacht welke mariniers aan boord brachten en helikopters van de Politie met leden van de DSI. De situatie was snel onder controle gebracht door alle gespecialiseerde eenheden waarna zij weer door konden voor de volgende oefening.