Foto expositie Brandweer Vliegbasis Woensdrecht

 

Tijdens mijn drie-jarige opleiding tot fotograaf krijgen mijn klasgenoten en ik een belangrijke opdracht. Voordat wij op stage gaan halverwege het tweede leerjaar gaan wij een eigen fotoserie exposeren voor publiek. Iedereen mag zelf kiezen wat hij of zij wil fotograferen, het moet iets zijn wat je zelf mooi vindt en waar je zelf achter staat.

 

Eind november 2019 werd ons de opdracht uitgelegd waarna wij een concept uitschreven.

Omdat ik al vaker foto's gemaakt heb bij de ''burgerbrandweer'' wilde ik nu iets anders gaan doen, wel de brandweer maar niet wat je verwacht. Toen kwam het idee van de luchthavenbrandweer in mij op, na een oproepje op Facebook werd ik uitgenodigd bij de brandweer van de Koninklijke Luchtmacht op de militaire vliegbasis Woensdrecht.

 

Er gingen enkele weken aan vooraf voor er toestemming was vanuit Defensie om te fotograferen op het militair terrein. Begin januari 2020 was het zover, ik ging de eerste fotoserie maken op de vliegbasis. Alvorens is het belangrijk dat we een locatieonderzoek doen, dat houd grofweg in dat je alle faciliteiten op de locatie noteert zodat je ter plekke niet zonder stroom komt te staan mocht dat nodig zijn. Maar ook de stand van de zon, het weerbericht, kunnen je modellen (indien aanwezig) droog staan e.d..

 

In de tussentijd kregen we de opdracht om een crowdfunding op te zetten, geld inzamelen om de expositie te financieren. We moesten daarvoor een wervende tekst schrijven en een promotiefilmpje maken. Om contacten te onderhouden en jezelf te promoten moesten we een website en visitekaartjes maken, omdat ik die al had scheelde mij dat tijd. Om ons zelf goed te representeren hebben we ook moeten nadenken over een portfolio. Je huidige werk sorteren tot genoeg beelden en dan selecties maken, met veel foto's is dit lastig, gelukkig zijn we door de docenten goed ondersteund hierin. We hebben nieuw werk moeten maken voor in het portfolio om het nog sterker te maken. 

 

Na twee dagen de ploegen te hebben gevolgd en gefotografeerd heb ik ruim 2000 foto's geschoten. Op school zijn de foto's grof geselecteerd en nabewerkt en hield ik 200 foto's over. Na een iets selectievere blik op de foto's ben ik na overleg met de verschillende vakdocenten gekomen tot 30 foto's, erg lastig want iedere docent heeft zijn eigen smaak en mening. Hieruit is de definitieve serie van 12 foto's voortgekomen. Na overleg met de docent Mediabeschouwing hebben ik de juiste volgorde gekozen. Er is een promotie poster gemaakt om in de school op te hangen en te gebruiken voor op sociale media. Ondertussen moest natuurlijk ook de crowdfunding worden afgerond, met dank aan alle donateurs is dit zeker geslaagd!

 

Om alle leerlingen de ruimte te geven die ze nodig hebben moest iedereen een expositieplan maken. Dat houdt in een tekening/schets om te beargumenteren waar en hoe jij je expositie voor je ziet. We hebben enkele opties met meer ruimte, ideaal voor meerdere foto's. Toen alles door de docenten was ingedeeld werd het tijd om alle beelden door te zetten naar de drukkerij en de juiste afmetingen te berekenen. Niet alleen de afmetingen maar ook ruimte tussen de foto's, boven en onder, en de aankleding van je expositie. 

 

De dag van te voren hebben we gezamenlijk alles opgebouwd, dus de lokalen leeggehaald en de foto's opgehangen. Soms nog een heel gedoe om alles recht te hangen en precies de juiste afmetingen tussen de foto's te behouden, gelukkig genoeg klasgenoten die elkaar hielpen! De dag van de expositie zijn onze portfolio's beoordeeld door professionele fotografen van buitenaf, erg spannend omdat er kritisch gekeken wordt naar de foto's waar jij zelf heel tevreden over bent. 

 

Bijna 19:00 en de eerste bezoekers kwamen al binnen, en de bezoekers bleven komen. Het was erg druk en iedereen kwam kijken naar het werk waar je de afgelopen maanden zo druk mee bezig bent geweest. Veel mooie reacties gekregen op mijn foto's van bekenden maar ook van een hoop onbekende bezoekers wat het toch wel speciaal maakt. De volgende dag is alles afgebouwd en zijn de lokalen weer ingericht zoals het was. Na afloop hebben we toch opgelucht adem kunnen halen, het zat erop! 

 

Bij deze wil ik nogmaals mijn klasgenoten bedanken voor de mooie expositie die we met zijn allen hebben neergezet! Trots op jullie allemaal! :-)